Artikkelen er skrevet av en av gjestene på Smakeverkstedet:

En reise i bobler

Det er fredag ettermiddag på Pirsenteret i Trondheim, og den siste arbeidsdagen før helga starter nærmer seg slutten. Mange er allerede langt inne i planlegging av helgen og avreise til hytta, stranda, fotballcup eller hva nå helga skal fylles med.  

De ansatte på ITsjefen, et firma med 12 ansatte som for det meste fyller dagene med drift av store IT-servere skal også ut å reise, de skal sammen med Henning Dolve i Vin og Mat Sanselig Opplevelse, ut på en reise i bobler. Henning Dolve er kursholder og arrangerer ulike kurs med vin, akevitt, Cognac, øl og dette kurset, En reise i bobler. Kurset er viet til champagne, og drikke beslektede som ikke er champagne men som bobler likevel.

Henning er utdannet kokk, og har et langt liv bak seg med jobb innen hotell og restaurant. Han har jobbet for vinmonopolet, vinselger, drevet med vinimport, og har derfra utdannelse og lang erfaring innen vin. Henning har også medvirket som medforfatter og vinkjenner i to kokebøker.

Ønsker du å komme i kontakt med Henning kan du sende en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Du finner han også vi hjemmesiden vinsans.no. Der kan du lese Hennings egen vinblogg. Her deles gode tips om gode viner og annen drikke. Henning har en lidenskap for tradisjonsmat og er opptatt av den gode smaksopplevelsen.    

Denne dagen har han pyntet og gjort klart et møterom på Pirsenteret. Bordet er pyntet med høye vinglass, og tilhørende utstyr. Drikkevarene er lagt på kjøling, og kursdeltakerne ønskes velkommen inn på et velklingende og feilfritt «vossamål» som ikke har blitt utvanna etter mange år i Trondheim.

Henning starter reisen med å ta forsamlingen med til Italia og Frankrike, til de ulike vindistriktene, og gir oss en innføring i jordsmonn, geologi, og vinrankenes fascinerende historie. Vi får forklart forskjellen på ulike kvalitetskriterier for vin. De fleste viner vil jo etter hvert bli konsumert, men noen viner blir visstnok bedre når de ikke konsumeres med engang.  

Med stor innlevelse tar han oss med inn i produksjonsmetoder inkludert fottramping av druer og vinlagring i huler med mugg på veggene. Henning er kunnskapsrik, men oppleves absolutt ikke som en vinsnobb. Han forklarer på en enkel måte uten bruk av uforståelige ord og utrykk, men det er likevel ikke tvil om at han vet hva han prater om.

Før selve smakingen starter får vi også en innføring om hvordan smaksløkene våre, herunder nesen, tunga og munnhulen kan brukes som et verktøy til å oppdage nye smaker. Vi øver oss først med vann i glassene og vi gurgler og spytter i vei.  

Så er vi klar til smakingen av de edle dråpene, men først får vi en innføring i hvordan åpne flaskene på en dannet måte. Korken skal ikke gå i taket sier Henning, men det er jo lettere sagt enn gjort. Det er mye latter rundt bordet når 12 IT-nerder blir instruert i hvordan de skal holde glasset pent.

Smaksreisen starter i Italia med en Prosecco, før vi reiser videre til Frankrike og en Crement. Til slutt ender reisen opp med ekte Champagne, og deltakerne opplever forskjellen på musserende vin og ekte champagne. (Drappier)

Under Hennings kyndige ledelse testes de ulike vinene til ulike typer mat.   Vi blir servert snitter med ulike smaker som røkelaks, spekemat, brie med mere og får teste ut hvilke viner som passer best til de forskjellige rettene. Vi oppdager fort at en god vin kan bli helt feil til en matrett, mens en annen vin kan løfte smaken av maten.

Kvelden avsluttes med uformelt samvær der Henning svarer på spørsmålene vi har om boblenes mysterier. Vi vandrer ut med ny kunnskap om bobler, deres historie, og ikke minst hvor mange bobler er det i et glass.

Artboard 1it

     

 

Kursoversikt

man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Vinsans Nyhetsbrev

Meld deg på mitt nyhetsbrev og få sanselige nyheter og anbefalinger direkte i mailboksen!