Her er mine varmeste anbefalinger til viner som vil utfylle og høyne den beste julematen, alt ifra vin til julemiddagen, både ribbe og pinnekjøtt, samt til kaker og desserter!

Last ned vinlista her:

Ha en riktig smakfull og deilig julefeiring med alle sanser!

God Jul til alle fra Henning

Her kommer noen anbefalinger til påsken 2018. Alle disse vinene skal være å finne på Vinmonopolet.

Hva har vi for desserter til jul? Jo, multer, iskrem, riskrem, karamellpudding, fruktdesserter, sjokoladedesserter osv. Her må man tenke helhet, mye av dessertvinene kan brukes til flere av dessertene.

Dette er omtrent like vanskelig som til Rakfisk, selve lutefisken er det nesten umulig å sette vin til. Den er skikkelig uvenn med rødvin. Det man må ta hensyn til er tilbehøret og her er det ulike ting i forhold til tradisjoner i det ganske land.

Raking har tradisjoner tilbake til 1300-tallet i Norge. Fisken blir saltet og lagt i saltlake før den går gjennom en gjæringsprosess i en til tre måneder. Den ferdige rakfisken har, i tillegg til å være veldig salt, en rik og moden smak.

Pinnekjøtt var og er festmat og det det er i snitt 35 til 40 % av Norges befolkning som spiser dette julaften, og 80 % vestlendingene. Pinnekjøttet kan dokumenteres tilbake til 1700-tallet i Norge, men er trolig langt eldre.

Ribbe er ett lyst kjøtt, nesten litt søtlig på smak, men dog fet og i utgangspunktet lett å finne vin til. Men så har man garnityrene som lager litt krøll for oss. Sammen med ribben serverer mange av oss medisterkaker og medisterpølse/ sossiser som også er masse fett.

Dette er et Champagneslott som ligger ca 20 min kjøring utenfor Reims. Kjører man Champagne ruten er det ca 30 min. Det er ikke store produsenten 9,5 hektar.

Renaud Irancy 2015
Vare nr 7627801 kr 248,- BU
Frankrike, Burgund, 

Domaine Renaud er en vingård som ligger i Irancy. Denne familiedrevne vingården ligger bare 13 km sør for Auxerre. Det blir i det nord- vestre hjørnet av Burgund, bare en kort avstand fra Chablis, og med det er det Frankrikes nordligste rødvins appelasjon.

Her er kjøttet lyst med mye fett. Tilbehøret er egentlig vin-fiendtlig, surkål og rødkål – med syre som ikke spiller på lag med vinen. I tillegg er det en del søtlige grønnsaker, gulerøtter, erter, blomkål og ikke minst svisker som krever litt syre.

Derfor må man tenke fruktige viner og garvestoff som ikke kolliderer med tilbehøret, men samtidig har rensende effekt.

Kursoversikt

man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Vinsans Nyhetsbrev

Meld deg på mitt nyhetsbrev og få sanselige nyheter og anbefalinger direkte i mailboksen!