Pinnekjøtt var og er festmat og det det er i snitt 35 til 40 % av Norges befolkning som spiser dette julaften, og 80 % vestlendingene. Pinnekjøttet kan dokumenteres tilbake til 1700-tallet i Norge, men er trolig langt eldre.
Tradisjonen med tørket og røykt sauekjøtt spredte seg trolig fra fastlands-Norge til Færøyene og Island fra 1000-tallet og siden er det bare flere og flere som spiser pinnekjøtt. Etter slaktingen om høsten ble lamme/ fåresidene lagt i salt lake opp til 14 dager, mange brukte også tørrsalting. Det er flere og som hadde/ har tradisjon med å røyke sidene, dette for å konservere maten bedre. Noen vil ha sidene røykt og noen ikke. Det kommer an på hvilke tradisjoner man har. Så ble sidene hengt opp til tørk på stabburet i opp til 2 mnd det og en konserverings metode og da kan sidene henge lenge. (Lagres lenge.) Det som da er viktig er at man må vanne ut sidene før de kokes, og her bør det vannes ut 12 til 24 timer før de settes på damp oppå bjørkepinner. Kjøttet skal dampes på en rist av bjørkepinner. Tiden det skal dampes er ca 3 timer eller til man kjenner eller ser at kjøttet løsner fra benet. Til pinnekjøtt er det kålerabistappe, vossakorv og kokte poteter som er tradisjons tilbehør.
Ta ett vinvalg og lykke til!
Hvite viner til pinnekjøtt:
6370701 Dönnhoff Riesling Trocken 2016
kr 137.90
Dette er en vin fra Nahe og er vinene herfra er aromatiske, duftende, fruktaktige og smakfulle og elegante. Dette er en vin som faktisk vil være leskende til pinnekjøttet.
4993401 Nikolaihof Im Weingebirge Grüner Veltliner Federspiel 2016
kr 249.90
Dette er en vin fra Østerrike, Niederösterreich og Wachau. Vinstilen her er med syrefriskhet og en anelse med hvitpepper og urter. Du skal se bort i fra at du får en fantastisk vin til pinnekjøttet.
Røde viner til pinnekjøtt:
7921601 Ch. Dudon Reserve de la Cave 2004
kr 175.-
Dette er en vin fra samme produsent som nevnt tidligere bare noen år eldre.
Da har den mer modenhet, rundhet og bløte tanniner og vil med et passe perfekt til pinnekjøttet.
4531201 Vespa Barbera d'Asti 2015
kr 139.-
Barbera er som nevnt før en god drue til pinnekjøtt. I og med at det kan være litt vanskelig å finne viner som harmonerer med både salt og røyk, tilbehør som er laget av søte grønnsaker, grove pølser, snille pølser og ikke minst fett. Vinen er saftig og ett snev av søtlig frukter er dette ett godt følge til pinnekjøttet.
Er du interessert i å lære mer om Vin og mat? Har du eller firmaet ditt lyst til å ha et eget smakeverksted? Ta kontakt da vel! Les mer om hva jeg kan tilby deg her.