Hva har vi for desserter til jul? Jo, multer, iskrem, riskrem, karamellpudding, fruktdesserter, sjokoladedesserter osv. Her må man tenke helhet, mye av dessertvinene kan brukes til flere av dessertene.
Riskrem, iskrem og fruktdesserter:
Brachetto, Moscato, Tokaji Aszu, Muskatell eller Eiswein til frisk frukt.
Sauternes, Riesling Beerenauslese eller andre edelsøte viner til bakt og kokt frukt
Karamellpudding:
Vin santo, Tokaji Aszu, Trockenbeerenauslese, Madeira eller Eiswein
Multekrem:
Pineau de Charente, Tokaji Aszu, Riesling Beerenauslese eller Madeira
Sjokoladedesserter:
Recioto, Mas Amiel, Passito eller ung fruktig portvin.
Til hvit sjokolade passer edelsøte hvitviner godt.
Julekaker og julegodterier:
Tokaji Aszu, Vin Santo, Søt Oloroso Sherry, Tawny port, Madeira, Moscatel de Setubal.
Kaker med mandelmasse, kransekaker, bruk gjerne Pineau de Charente.